Mapa míst

středa 9. prosince 2015

Zámek Motol

"Na věži lze spatřit erb maltézského řádu"

Dodnes je krásně zachovalý

Předchůdcem dnešního zámku byla středověká tvrz. V letech 1686 - 89 zde nechal Vratislav z Mitrovic postavit jednopatrový barokní zámek. V 19. století byly přistavěny hospodářské budovy. Jeho dnešní podoba vznikla nákladem malostranských johanitů ve druhé polovině 19.století.

Celkový pohled na zámeček
Na přelomu 19. a 20. století se sídlila 8. těžká dělostřelecká divize. Zámeček a jeho přilehlé budovy byly využívány jako velitelství a kasárna. O něco později zde sídlil 101. československý dělostřelecký pluk. Dnes jej využívá Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a pražský inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tudíž je nepřístupný.

Dominantu tvoří věž
A jak se sem dostaneme?
Zámeček se nachází u hlavní silnice "Plzeňská", vedoucí ze Smíchova. Kousek od zámečku jsou tramvajové zastávky "Motol" a "Krematorium Motol".

Můj dodatek:
O zámku v Motole jsem neměl ani tušení, až čistá náhoda mě zavedla k němu. Překvapil mě svojí jednoduchostí a zároveň určitou rozkošností. Pokud budete projíždět kolem, zastavte se na pět minut a podívejte se.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

2 komentáře:

  1. O zámečku jsem nevědla, doku jsem tam nezačala pracovat. Je moc hezký, jen je škoda, že uvnitř to jak na zámku nevypadá.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak musí být přizpůsoben účelům pro které slouží, byť utrpí historická hodnota. Ale zase můžete s klidným svědomím říci, že jste pracovala na zámku :-)

    OdpovědětVymazat