Mapa míst

neděle 20. prosince 2015

Zruč nad Sázavou

"Muzeum panenek, výstup na věž, pro děti naučná stezka Miloty z Kolowrat"

To vše nabízí zámek

Historie s největší pravděpodobností souvisí se založením Sázavského kláštera v roce 1032. Archeologické nálezy z lokality "Na starém hradu", který se nachází v zámeckém parku, ukazují, že osídlení na území dnešní Zruče existovalo ve 12. až 13. století.

Zámek před přestavbou (zdroj: www.castles.cz )
Za Kolovratů, ve 14. nebo na počátku 15. století, zde byl na místě původního dřevěného hrádku, vystavěn gotický hrad. Poté se majitelé střídali. Změna gotického hradu na renesanční zámek proběhla zřejmě ve druhé polovině 16, století, kdy byli majitelem Kalenicové.

Zámek po rekonstrukci
Znám je popis z roku 1749 a obrazová podoba po roce 1833. Majiteli panství byli v té době Löwenthalové. Zámek měl v té době téměř čtvercový půdorys, jednoduchou střechu a neměl věž. Zámek v roce 1781 vyhořel, a protože se i v této době majitelé rychle střídali, tak byly provedeny pouze nejnutnější opravu, aby zámecká budova nezpustla. Podoba se změnila částečně za J. S. Skrejšovského a dnešní podobu získal, když jej vlastnil poslední šlechtický rod - rod Schebků. Původně měl být přestavěn v duchu neorenesance, to se ovšem nelíbilo hraběnce Emmě, která nechala plány přepracovat a zámek byl přestavěn v duchu pseudogotiky, což měla dodat větší starobylost.

Zámek při pohledu z parku
Krátce po znárodnění v roce 1948 se zámek dostal do rukou státní správy a od konce roku 1949 je sídlem zručské radnice. V roce 1988 však pracovníci a přátelé tehdejšího Městského kulturního střediska vytvořili z místností, které užíval úřad, provizorní prohlídkový okruh. Po roce 1989 se začalo táhnout restituční řízení a budoucnost zámku byla nejasná. To se změnilo v roce 2003. Majitelem se stalo město, které později vytvořilo projekt "Zručský zámek ožívá" a účelem bylo zámek zrekonstruovat, upravit park, ale i prohlídkové okruhy.

Věž opevnění zakomponovaná v parku
A jak se sem dostaneme?
Do Zruče se můžete dostat z dálnice D1, kde odbočíte na exitu 56. Nebo můžete využít silnice z Kutné Hory, Uhlířských Janovic či Ledče nad Sázavou. Přes město vede červená značka, která se zde rozbíhá do Kutné Hory, do Ledče nad Sázavou či do Českého Šternberka.

Můj dodatek:
Zámek jsem znal z knížek, a abych řekl pravdu vůbec se nelíbil. Když už jsem sem měl cestu, tak jsem nepočítal s tím, že bych se zde nějak extra zdržoval. Byť zámek byl v rekonstrukci, tak mi velice uchvátil. Od té doby jsem zámek navštívil ještě jednou a určitě jsem sem zavítám znovu. Zámek a jeho park se mi velice zalíbil.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat