Mapa míst

neděle 27. prosince 2015

Zoologická zahrada Praha

"Čtvrtá nejlepší zoologická zahrada na světě"

Ocenění získané v roce 2015

První pokusy o zřízení zoologické zahrady na území Prahy proběhly v roce 1881. 11. února tohoto roku otiskl jeden z pražských deníků otevřený dopis hraběte Mořice Sweerts-Sporcka. V něm psal, aby na památku připravovaného sňatku korunního prince Rudolfa byla založena zahrada. Na výzvu se přihlásilo několik osob, dokonce přišly i peníze, byla tato myšlenka časem zapomenuta.

Upřímný pohled jedné z goril
Během 19.století se o založení zoo pokoušelo více osob (např. Vojta Náprstek). Vždy však zůstalo u plánů. Jediná výjimka byla činnost "Spolku pro zoologickou zahradu v Praze". Původním plánem bylo umístit zoo na Nebozízku, ale spolek se rozhodl, že zvířata se budou vystavovat na několika místech v Praze. První úspěšnou realizací bylo založení stanice na Letné v roce 1896. Stanice se skládala z ptačí voliéry, rybníku a opičince. Stanice fungovala až do roku 1906.

Malá Moja
Během roku 1904 se diskuze o založení zoo rozproudila silněji. O dva roky později byl přípravou pověřen primátorem dr. Grošem Jiří Janda. Kvůli nedostatků vhodných pozemků a následně i válka odsunuly realizaci na pozdější dobu. V roce 1919 Poradní sbor matematicko-přírodovědecký při ministerstvu školství a národní osvěty zvolil komisi k založení zahrady. V roce 1922 daroval velkostatkář Alois Svoboda státu pozemky v Troji. A o rok později komise pověřila přípravnými pracemi Jiřího Jandu.
Postupně se stavěly první pavilony, probíhaly přípravy až 28. září 1931 byla ještě jako staveniště, na ploše 24 hektarů, zoologická zahrada otevřena. Jiří Janda byl prvním ředitelem.

Odpočinek u Lemurů
Jako první byla postavena administrativní budova u hlavního vchodu, výběh pro vlky, či voliéra dravců (ta se zřítila pod náporem sněhu v roce 1967). Primát prvního zvířete má vlčice Lotta a po ní lvice Šárka. 

Sloní výběh
Osudným se pro pražskou ZOO stal srpen roku 2002. Tehdy celou republiku sužovaly povodně a vlastní zahrada byla téměř z poloviny zatopena. Vedení zahrady nemělo dostatečné informace a připravili se na menší vody než skutečně přišla. Evakuace proto začala pozdě a bohužel některá zvířata uhynula či musela být utracena. Celkem zahynulo 134 zvířat a škody dosáhly více jak 230 miliónů korun. Symbolem těchto povodní se stal lachtan Gaston, který ze ZOO uplaval a byl odchycen až u Drážďan. Bohužel kvůli velkému vyčerpání zemřel při převozu zpět. Povodně úřadovaly v ZOO ještě v roce 2013. Naštěstí tentokrát proběhla včasná evakuace a nedošlo k velkým ztrátách na zvířatech.

Dokonalá symbióza
V současné době činí celková plocha zahrady 58 hektarů. K 31. prosinci 2014 bylo v ZOO 674 druhů zvířat a celkově 4727 jedinců.

A jak se sem dostaneme?
Od metra Nádraží Holešovice k zoologické zahradě zajíždějí pravidelně autobusy. Pokud jedete autem, tak přes most Barikádníků a pak Vás budou navádět cedule, které jsou ostatně po celé Praze. A pro pěší přístup se můžete projít třeba přes Stromovku, odkud půjdete přes Císařský ostrov, kolem Trojského zámku, až ke vstupní bráně.

Můj dodatek:
Zoologická zahrada je velmi krásným místem, které zásluhou patří mezi nejnavštěvovanější místa v republice. I když zde strávíte celý den, tak stejně neprojdete a neuvidíte všechno. Zahradu v pražské Tróji musí každý alespoň jednou za život navštívit.

Odkaz na fotoalba na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat