Mapa míst

úterý 1. prosince 2015

Jenčov

"Nejmenší královský hrad v Čechách"

Jedno nej Jenčov má

Písemné prameny o hradu mlčí, a tak nám s přibližným určením času vzniku musí pomoct archeologie. Dle nálezů lze soudit, že hrad, respektive hrádek, založil král Václav II během své vlády v letech 1278 - 1305. Trochu mate i jméno "Jenčov", které je odvozeno od jména Jan. Jméno se tedy možná vztahuje ke králi Janu Lucemburskému, jenž vládl  v letech 1310 - 1346. Jan Lucemburský však není jeho zakladatel, neboť dle nálezů v té době dávno existoval.

Možná historická podoba hradu (zdroj: www.jencov.estranky.cz )
Do písemných pramenů vstupuje až roku 1606 v predikátu křivoklátského polesního písaře Juliána Albína, který se píše "z Jenčova". Další zmínka pochází z roku 1685, kdy je již ovšem uváděn jako starý a pustý.

Pohled na hrad od vstupní části...v popředí palác
Hrad tvořily pouze dvě budovy. Nižší část skalky zaujímal palác o třech místnostech. Na vyšší části stála malá obytná věž - donjon - jenž je dodnes dochována v úrovni přízemí.
V roce 1998 vznikl Spolek hradu Jenčov, jenž si dal za úkol zachránit a zabezpečit zříceniny tohoto malého sídla. Jejich práce je znatelná, hrad byl několikrát archeologicky zkoumán, byl zabezpečen a rovněž i jeho okolí (nachází se v přírodním parku Vůznice), které je pravidelně uklízeno.

Hradní věž
A jak se sem dostaneme?
K Jenčovu se dostaneme pouze po červené značce od hájovny Skalka nedaleko obce Běleč. Zříceniny se nacházejí v přírodním parku. Vstup je dovolen pouze na hrad, do zbylé části je vstup zakázán.

Můj dodatek:
Krásné malé zříceniny v nedotčené krajině....co víc mám dodat?

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat