Mapa míst

středa 2. prosince 2015

Dívčí Kámen - Maidštejn

"Jedna z nejmohutnějších a nejvýznačnějších hradních zřícenin na jihu Čech"

Mohutnost hradu tuší ještě dnes

Skalnaté návrší nad řekou Vltavou, které je důležité i strategicky, bylo osídleno již odpradávna. Rozsáhlejší hradiště zde podle archeologického výzkumu existovalo již v 17. století před naším letopočtem a poté i v 6 - 7 století před naším letopočtem hradiště v době halštatské. 

Historická podoba hradu (zdroj: www.hrady-zriceniny.cz )
Dějiny současného hradu začínají ve 13. století. Již tehdy zde prokazatelně stála malá pevnůstka, kterou vlastnil mocný rod Rožmberků. V roce 1349 vydal Karel IV na žádost Rožmberků listinu, v němž povoluje vystavět v dané lokalitě hrad. Rožmberkové zde vybudovali jeden ze svých největších a nejmocnějších hradů. Stavba probíhala v letech 1350 - 1384, avšak hradní jádro bylo hotovo již v roce 1360, kdy zde již byl první purkrabí. Roku 1394 zde byl krátce vězněn král Václav IV. Roku 1420 při tažení proti Oldřichovi II. z Rožmberka hrad oblehla husitská vojska v čele s Janem Žižkou. Hrad ukázal své kvality, za oběť sice padl latrán a část hradeb, avšak vlastní jádro zůstalo nedobyté.

Hrad z cesty vedoucí od Třísova
Svého vrcholu dosáhl v letech 1451 - 1461, kdy zde pobýval Oldřich II. z Rožmberka. Po jeho smrti v roce 1462 jeho význam začal upadat. Již v roce 1470 byl pouze strážním hradem. Z rozhodnutí Petra V. z Rožmberka byl v roce 1506 opuštěn a od roku 1540 se o něm mluví jako o zřícenině.
Jádro hradu bylo dvoupalácové. Dále hrad tvořilo předhradí s mohutnou okrouhlou věží, která ovšem zanikla. Hrad měl i podhradí (tzv. latrán) s předvalem, nic z toho se dodnes nedochovalo. Vše bylo obklopeno příkopem, přes který byl ještě padací most. 

Zeď paláce
A jak se sem dostaneme?
Ze vsi Holubov po žluté značce. Hrad se nachází na červeně značené trase Boršov nad Vltavou - Zlatá Koruna. Po červené se sem dostanete rovněž ze železniční stanice Třísov, vedoucí kolem keltského oppida.

Můj dodatek:
Hrad jsem navštívil během svého pobytu na jihu Čech. Šel jsem pěšky z Českých Budějovic. Cesta byla krásná, a hrad byl opravdu pomyslnou třešničkou na dortu. I z jeho dnešních zřícenin lze vytušit onu mohutnost.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat