Mapa míst

pátek 25. prosince 2015

Krakovec

"Mezi nimi povstal muž, jménem Krok, podle jeho jména je znám hrad, již stromovím zarostlý, v lese u vsi Zbečna"

Podle pověstí hrad vznikl na místě hradiště bájného knížete Kroka

Zříceniny Krakovce se řadí mezi tzv. přechodové typy mezi hradem a zámkem, a zároveň je vrcholnou ukázkou architektury královské dvorní huti Václava IV. Důraz na komfort je zde dost vidět. Hrad byl založen v dobře přístupné poloze, chránila ho jen slabá parkánová hradba, paláce hradu měly velká okna přímo v přízemí a obranná věž byla snížena na úroveň bašty. 

Hrad již ve zříceninách (zdroj: www.cestovani.idnes.cz )
Založen byl pravděpodobně roku 1381. Rokem jeho dokončení je nejčastěji uváděn rok 1383, kdy zde byla vysvěcena kaple. Zakladatelem hradu byl Jíra z Roztok. Sídlo nemělo na svou dobu obdoby a v mnoha směrech předběhl svoji dobu. Samotný Jíra jej nazýval "Chalúpka". V roce 1410 jej získal Jindřich Lefl z Lažan. Za jeho vlastnictví zde pobýval a kázal v roce 1414 před odjezdem do Kostnice Mistr Jan Hus. V držení Leflů byl do roku 1437, kdy ho na deset let získal husitský hejtman Jan Bleh z Těšnice. Od roku 1447 byli vlastníky Kolovratové, po 100 letech přešel do držení Lobkoviců.

Hrad od přístupové cesty přes most
Za Kolovratů, během let 1548 - 1565, vznikly nové renesanční štíty, ale třicetiletá válka ovšem hrad poškodila. Ke konci 17. století získal hrad novou červenou keramickou střešní krytinu, a tato krytina dala hradu název "Červený hrádek". Zhruba od roku 1720 byl připraven znovu k obývání. V roce 1783 hrad zasáhl blesk a následně vyhořel, zůstaly pouze obvodové zdi. Majitel Václav Karel Hildprant hrad neobnovil a zůstala z něj pouze ruina. Od roku 1915 začaly zajišťovací práce rakovnickou pobočkou Klubu českých turistů, které pokračují doposud.

Hrad nad domky vesnicí 
Od dvoudílného hradního jádra je předhradí odděleno ve skále vylámaný příkop. Do hradu vedl most, na který navazoval padací most ve věžové bráně. Za bránou bylo první nádvoří, kde byla studna a branka do parkánu. Do nádvoří zasahoval polookrouhlý bergfrit, který byl snížen na úroveň ostatní zástavby a s hradem splýval. Druhé hradní nádvoří bylo ze tří stran obklopeno palácovými křídly a vstupní bránu uzavírala věž. Paláce obsahovaly více jak 20 místností. Ve východním křídle se nacházela kaple.
Hrad se stal i filmovou kulisou. Odehrával se zde krásný český dětský film "Ať žijí duchové", kde vystupoval jako Brtník. Jeho zdi si zahráli i ve filmu "Princ a večernice".

A jak se sem dostaneme?
Zříceniny hradu se nachází pár kilometrů od Rakovníka. Začíná zde žlutá značka vedoucí do Jesenice. Ze samotného Rakovníka sem vede červená značka.

Můj dodatek:
I na zříceninách je vidět, že hrad byl vystavěn už v zámeckém duchu. Zříceniny paláce jsou dominantní. Jen co mě teda při návštěvě hradu vždy rozesměje jsou zabetonované ocelové nosníky v jedné z hradních místností.

Šetrná oprava
Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat