Mapa míst

čtvrtek 4. února 2016

Nižbor

"Původní název zámku je Miesenburg, neboli Hrad nad Mží"

Řeka Berounka se do 17. století nazývala Mže

Pravděpodobným zakladatelem hradu Nižbor je Přemysl Otakar II, první písemná zmínka o něm se objevuje v roce 1265. Není ovšem vyloučeno, že zakladatel byl již Václav I. Každopádně hrad dokončil až král Václav II. Hrad sloužil jako lovecké sídlo českých panovníků, rovněž byl nejspíše i správním střediskem kraje před založením Karlštejna. Hrad byl založen vysoko na skále a byl navíc mohutně opevněn, tento fakt ovšem nestačil na husity, kteří jej v roce 1425 dobyli.


Původní podoba zámku (zdroj: www.nizborulipy.unas.cz )
Po roce 1601 je zámek prodán rodu Šanovců, kteří jej renesančně upravili. Zámek postupně měnil majitele, až ho i s panstvím získal rod Valdštejnů. Během 18. století došlo na barokní přestavbu a zámek získal dnešní podobu. Majitelem se poté stal rod Fürstenbergů, kteří jej vlastnili až do roku 1929.


Zámek z mostu přes Berounku
Od 40. let 20. století se nacházely v zámku byty. Během socialismu zámek zpustl. Během devadesátých let začal být postupně opravován. Prostory, které jsou dnes zrekonstruovány jsou využity jako informační centrum keltské kultury.


Zámecké nádvoří



A jak se sem dostaneme?
Nižbor leží na silnici Beroun - Lány, zámek je výraznou dominantou. Začíná zde modrá trasa, která vede na Kladno (tuto trasu jsem celou prošel, krásná procházka).Rovněž se sem dostaneme po červené značce z Roztok u Křivoklátu, nebo z Hudlic. A začíná zde žlutá značka, která vede na Lísek, odbočka, kousek pod rozhlednou Děd.

Můj dodatek:
Zámek je opravdovou dominantou. Je krásně opravený, i když opravy zde probíhají. Jediné co mi trošku vadilo byl povrch nádvoří. Při slunečním záření odrážel takový lesk, až z toho boleli oči a hlava. Tento fakt, ovšem nemůže ovlivnit závěr, že se sem určitě rád vrátím.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat