Mapa míst

sobota 13. února 2016

Kokořín

"Hrad z dálky působí jako koráb plující na moři lesů"

Toho faktu si všiml i Karel Hynek Mácha

První listinné zmínky o Kokořínu pochází z roku 1320, kdy ho získává Hynek Berka z Dubé. Pravděpodobně někdy v té době vzniká hrad. Během následujících staletí se zde vystřídalo mnoho šlechticů, ať už známých či neznámých (např. Klinštejnové či Hrzánové z Harasova). V roce 1426 hrad dobyla husitská vojska.

Hrad ještě coby zřícenina (zdroj: www.fotohistorie.cz )
V období 16. století hrad nevyhovoval nárokům na obývání a navíc byl ve špatném stavu. Po třicetileté válce zařadil mezi hrady, které nesměly být opravovány a stal se pustnoucím. Dle pověstí se hrad stal útočištěm obávaných loupežníků, v jejichž čele stal Petrovský z Petrovic.

Celkový pohled
V 19. století je z hradu už jen zřícenina, která okouzlovala umělce (např. Karla Hynka Máchu). V roce 1895 získal hrad Klub českých turistů a částečně ho zpřístupnil. V roce 1896 kupuje kokořínské panství a s hradem Václav Špaček. Ten za pomoci předních historiků té doby začal hrad v roce 1911 opravovat. Tu dokončil až jeho syn Jan v roce 1918, který původní koncepci doplnil i o funkci rodinného památníku. I když padly nějaké výtky, tak se jednalo o první kompletně pojatou záchranu středověké zříceniny v Čechách a její zpřístupnění. Po roce 1950 přešel hrad do majetku státu a v roce 2006 se dostal zpět do držení rodu Špačků.

Výhled z hradní věže
Dominantou hradu je 38 metrů vysoká věž, která slouží jako vyhlídka. Hradní palác byl během rekonstrukce zvýšen o jedno patro. Nachází se zde památník Karla Hynka Máchy a je zde expozice českého romantického umění z 19. století.

Na hradním nádvoří
A jak se sem dostaneme?
Na hrad se dostaneme po červené značce z Mělníka nebo z Doks (přes Bezděz). Dále můžeme využít modrou značku, která začíná u hradu a vede přes ves Kokořín.

Můj dodatek:
Hrad Kokořín je krásný hrad v krásně zasazené krajině. Nejvíce jsem ocenil vyhlídku z věže. Ten pohled do lesů byl velice uklidňující. Jeden z hlavních cílů této oblasti. A pokud chcete hrad spatřit, tak jak je nejčastěji focen, tak se musíte vydat po modré značce po silnici směrem na obec Kokořín.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

1 komentář:

  1. Super tip :-) . Tam jsme ještě nebyli, tak se tam s manželem pojedeme někdy podívat. Jezdíme hrozně rádi po českých hradech a ještě jsme je zdaleka neviděli všechny. Našla jsem si zajímavý článek Za nejkrásnějšími českými hrady a zámky na motorce , tak tam momentálně čerpáme inspiraci :-) .

    OdpovědětVymazat