Mapa míst

pondělí 8. února 2016

Libeňský plynojem

"Libeňský plynojem je i významným uměleckým prvkem"

Mnoho různých umělců si jej vybralo pro svoji tvorbu 

Vznik plynojemu v Libni se datuje rokem 1932. Na jeho vzniku se podílelo Vítkovické hutní těžařstvo a firma Českomoravská Kolben - Daněk, která zajišťovala strojní vybavení. Stavba sloužila Pražské obecní plynárně. Důvodem k výstavbě byl velmi rychle rostoucí průmysl v Libni, Karlína, Holešovic a Vysočan. Stávající plynárna v Michli už nestačila dodávat potřebné množství plynu.

Plynojem v době výstavby (zdroj: www.praha.eu )
Kulová stavba měla jedno prvenství. Jednalo se první kulový tlakový plynojem v českých zemích. V provozu byl poměrně krátce, pouhých třináct let. Ke konci druhé světové války, během květnové revoluce, byla téměř vypuštěná koule zasažena několika průstřely. Plynojem byl opraven, ale svému účelu již nesloužil. V roce 1949 byl předán Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. Původní přetlaková nádoba byla přeměněna na podtlakovou nádrž pro aerodynamický tunel. Jedná se dodnes o největší zařízení svého druhu na území bývalého Československa. Plynojem byl ještě několikrát modernizován, avšak i nadále slouží Výzkumnému ústavu.

Celkový pohled
V dnešní době již není plynojem tolik výraznou stavbou jako v minulosti. V době výstavby byl vrchol na kterém stojí, pouze zatravněný. Během 60. let 20. století zde byly vysazeny topoly. Údajně se jednalo o záměrné zakrytí stavby, v té době byla i natřena tmavě zelenou barvou.

Koule
Plynojem je samozřejmě veřejnosti nepřístupný, avšak během pár vybraných dní v roce je celý areál přístupný. Prvně zpřístupněn byl v září 2007. Od 2. listopadu 2006 je navíc chráněn jako kulturní památka, jejíž název je "Bývalý plynojem Pražské obecní plynárny v Praze 8 - Libni".

A jak se sem dostaneme?
Úplně nejlepší přístup je od metra Palmovka. Vydáme se ulicí "Zenklova" nahoru, směrem na Žižkov, přejdeme ulici "Sokolovská". Plynojem je již přímo nad námi. Směrem k Vysočanům odbočuje za parčíkem ulice "Ke kouli", tou se vydáme a jakmile půjde odbočit doprava, odbočíme a dojdeme přímo k plynojemu.

Můj dodatek:
Plynojem i dnes působí velice impozantně. Je velice zajímavé stát pod tou ohromnou koulí. Pokud budete mít možnost navštívit toto místo v rámci dne otevřených dveří, určitě neváhejte.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat