Mapa míst

pátek 5. února 2016

Kratochvílova rozhledna

"Elegantní betonová kráska"

Rozhledna je postavena z celkem netradičního materiálu

Návrh na vznik rozhledny v Roudnici nad Labem vznikl v roce 1934. Iniciátorem betonové stavby byla Rolnická záložna Podřipská, a po zakladateli záložny - Václavu Kratochvílovi - získala i své jméno. Jeho osobnost připomíná i plastika v průčelí rozhledny.

Elegantní rozhledna
První návštěvníci se z věže mohli rozhlédnout 11. října 1935. K lepší orientaci sloužily rytiny na ochozu věže znázorňující význačná místa a hory, která byla viditelná z rozhledny. V roce 2005 prošla věž celkovou rekonstrukcí a navíc se na ochoz vrátily zpět rytiny, které před tím vzaly za své. Ovšem ani tyto rytiny se nepodařilo dlouho chránit před vandaly. Poslední úpravy byly provedeny v roce 2014.

Točité schodiště
Výhled je značně omezen jižním a východním směrem, kde je zastíněn stromy. Ovšem severním směrem můžete v plné kráse obdivovat vrcholky Českého Středohoří a samotné město Roudnice.

Výhled na Roudnický zámek a vrch Sedlo
A jak se sem dostaneme?
Rozhlednu najdeme v městských sadech v Roudnici. Z hlavního náměstí se můžeme vydat po modré turistické značce, která Vás dále dovede až na horu Říp.

Můj dodatek:
Rozhledna je velice krásná, zajímavě řešená. Výhled i přes vzrostlé stromy je fascinující. Jediným kazem jsou malůvky rádoby umělců.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat