Mapa míst

čtvrtek 4. února 2016

Veleslavín

"Zámek, který jako mnohé další v Praze, je nepřístupný"

Slouží jako zdravotnické zařízení

Vznik dnešního zámku je datován do první poloviny 18. století. Nechala jej vystavět tehdejší majitelka panství šlechtična Oestérenová. Během pruského obléhání Prahy zde údajně bydlel pruský král Fridrich II.

Zámek v roce 1988 (zdroj: www.soupispamatek.cz )
Na konci 19. století byly zbourány hospodářské budovy a v roce 1912 byl zámek rozšířen o krátká novobarokní křídla. V roce 1910 bylo v prostorách zámku zřízeno plicní sanatorium. Během druhé světové války zde sídlil Auswanderungsfond für Böhmen und Mähren (Vystěhovalecký fond pro Čechy a Moravu). 

Zámek přes vrátnici
Roku 1946 požádal Viktor Kosák o neúspěšné navrácení majetku. Nakonec byl v roce 1951 převeden na Československý stát. V areálu poté sídlila pneumologická klinika, která byla přemístěna do Fakultní nemocnice Motol. V současné době zde sídlí soukromá klinika Canadian Medical Care, která poskytuje široké služby v oblasti zdravotnictví.

Zámek v pohledu z ulice
A jak se sem dostaneme?
Ideálním výchozím místem je "Nádraží Veleslavín". Z něj se vydáme nahoru přes koleje ulicí Veleslavínská. A ta Vás dovede přímo k nenápadnému zámečku.

Můj dodatek:
Zámeček je opravdu nenápadná stavba, a kdo nezná tuto část, tak kolem něj jen tak projedeme. Já osobně jsem ho navštívil jen z dlouhé chvíle, protože mi ujel autobus.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat