Mapa míst

úterý 16. února 2016

Kaple sv. Matouše

"V kostele sv. Matouše bylo uloženo tělo sv. Ludmily"

Jedna z pověstí

Vznik kaple sv. Matouše se datuje rokem 1727. Byla postavena na místě zbouraných domů, které stály před Černínským palácem. Kaple byla postavena v letech 1727 - 1732 podle návrhu F. M. Kaňky. Patrně vycházel podle svého dřívějšího projektu - oválné hřbitovní kaple u kostela sv. Prokopa ve Středoklukách. Jednalo se o poměrně velkou centrální stavbu na kruhovém půdorysu. Kaple byla v roce 1784 uzavřena a inventář byl převezen na černínská panství. V roce 1791 byla prodána na stavební materiál. Podle pověsti na tomto místě stál kostel sv. Matouše, který nechal vystavět Spytihněv.

Možná podoba kaple (zdroj: www.archeopraha.cz )
Během 30. letech 20. století byla plánována nová úprava rampy před Černínským palácem, a tím pádem zde probíhal archeologický průzkum. Při tomto průzkumu byly postupně odkryty základy kaple sv. Matouše, zbytky dvou starých domů a jeden starší hřbitov. 

Celkový pohled na místo, kde stála kaple
Při úpravě byly zakomponované zbytky kaple do nově vzniklé terasy. Na jejím jižním okraji byl v dlažbě schematicky vyznačen půdorys bývalé kaple.

Zvýrazněný půdorys 
A jak se sem dostaneme?
Kaple stála na pražském Loretánském náměstí, v prostoru před monumentálním Černínským palácem. Vodítkem při hledání je socha Eduarda Beneše. Jakmile budeme stát před ní, tak vlastně stojíme na kapli.

Můj dodatek:
Existence této stavby mi dlouhou dobu zůstávala neznámá. Několikrát jsem zde procházel aniž bych si čehokoliv všiml. Až když jsem na ní narazil na internetu, tak jsem sem při mém dalším putování zamířil. 

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat