Mapa míst

pondělí 22. února 2016

Budyně nad Ohří

"Největším lákadlem muzea je vycpaný krokodýl, přivezený z Egypta"

Je zde již od 16. století

Předchůdcem dnešní stavby byl dřevěný hrad (dvorec), který byl v majetku českých králů. Král Přemysl Otakar I ho na počátku 12. století nechal přestavět v gotickém slohu. Roku 1316 hrad dobyl Jan Lucemburský a následně ho prodal (roku 1336) Zbyňkovi z Valdeka a Hazmburka. Právě za zdejší vlády Zajíců z Hazmburka doznal hrad a vlastně i celé panství svého největšího rozvoje.

Podoba hradu před přestavbou - rekonstrukcí (zdroj: www.libochovice.info )
Ve 2. polovině 15. století zde vzniká pozdně gotický hrad, který byl obehnán hradbami a vodním příkopem. Jan Zajíc se postavil na odpor králi Jiřímu z Poděbrad a dokonce podpořil vládu Matyáše Korvína. Proto netrvalo dlouho a hrad byl obklíčen, avšak Janu Zajíci se podařilo uprchnout.

Pohled skrz vstupní bránu
Kritickým byl rok 1551, v tomto roce na hradě došlo k výbuchu střelného prachu, což ho dost poškodilo. Ve 2. polovině 16. století ho nechává majitel Jan Zbyněk Zajíc z Hazmburka přestavět na renesanční zámek. Jan se však díky přestavbě silně zadlužil a celý komplex musel roku 1613 prodat Šternberkům.

Celkový pohled
Nový vlastník - Adam ze Šternberka - sloučil budyňské panství se sousedním panstvím libochovickým, a to znamenalo pouze jediné - úpadek hradu. Během třicetileté války byla celá Budyně, včetně hradu, dobývána a i vydrancována Sasy. Po této válce hrad sloužil již jen jako sídlo hejtmana a úředníků. V roce 1759 - během sedmileté války - při obléhání města Prusy byl hrad těžce poškozen požárem. V roce 1823 hrad definitivně ztrácí svojí podobu - je zbořeno východní a jižní palácové křídlo včetně věže.

Hradby
V rozmezí let 1900 - 1913 došlo k zásadní rekonstrukci, kterou umožnil nový vlastník - rod Herbersteinů. Po válce se hrad stává majetkem města. V podobě jak ho dnes známe, byl přebudován v 70. a 90. letech 20. století. 27. září 1994 je definitivně soudně přiznán městu Budyně nad Ohří.
V 20. let 20. století vzniká v prostorách hradu Jandovo muzeum. Muzeum vzniklo díky přispění mnoha cestovatelů a soukromých sbírek. Před rekonstrukcí roku 1975 bylo muzeum přestěhováno do depozitu a až roku 1997 se jej podařilo obnovit. Dnes se zde můžeme podívat na alchymistickou dílnu, která se nachází v prostorách, kde se za vlády Rudolfa II skutečně alchymie provozovala.

A jak se sem dostaneme?
Budyni nad Ohří najdeme mezi městy Roudnice nad Labem a Louny. Městem prochází červená značka, která začíná v Doksanech a končí až v Ústí nad Labem. Vede třeba přes Libochovice nebo Třebenice.

Můj dodatek:
Hrad je před městem schovaný za hradbami. Když projdete branou do areálu, tak se náhle ocitnete v jiném světě. Prostor kolem samotného hradu působí uklidňujícím dojmem, stejně i hrad. Je až těžko k uvěření, že je dochován jen z poloviny a vlastně dokonce málem zanikl.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat