Mapa míst

neděle 10. ledna 2016

Vlašský dvůr

"Jedna z nejvýznamnějších mincoven našeho království"

Právě zde vznikl Pražský groš

Hrad v Kutné Hoře byl založen na konci 13. století. Důvodem k založení byla potřeba bezpečného uložení vytěžené stříbrné rudy ze zdejších dolů a jejího zpracování. Za vlády Václava II dochází k velké měnové reformě, a do Kutné Hory přicházejí zkušení vlašští mincíři a pregéři z Florencie. Odtud získal dvůr přídomek Vlašský. Kolem hradního nádvoří jsou rozesety jednotlivé mincařské dílny, nad nimi jsou erby měst, odkud byla výroba přesunuta do těchto prostor.

Hrad v roce 1921 (zdroj: www.fotohistorie.cz )
Reforma centralizovala ražbu mincí do jediné mincovny, kterou řídil král, a ta se nacházela právě zde. V době největšího rozkvětu města sloužil dvůr jako sídlo panovníka při jeho zdejším pobytu. Tento fakt způsobil, že se zde odehrálo mnoho důležitých událostí (např. zvolení Vladislava Jagellonského, či podepsání Kutnohorského dekretu). Koncem 13. století probíhá přestavba oválného areálu v pohodlnější rezidenci. Vzniká dvoupatrový palác, věž a prostor královské pokladnice.

Celkový pohled
Po nástupu Habsburků na český trůn v roce 1526 ztrácí Vlašský dvůr na svém významu. Výroba mincí se přesunuje do jiných měst. Zrušení královské mincovny dochází v roce 1727, a od té doby je hrad využíván k nejrůznějším účelům. Sloužil jako radnice, škola či lazaret v době napoleonských válek. 

Pohled z nádvoří - vpravo věž, vlevo gotický arkýř
V dobách po zrušení mincovny hrad i chátrá. Vše ustává koncem 19. století, kdy jej odkupuje město a nechává ho neogoticky upravit. V současnosti se zde nachází stálá expozice mincovnictví.

A jak se sem dostaneme?
Vlašský dvůr najdeme v Kutné Hoře, přímo u kostela sv. Jakuba, jehož věž patří mezi dominanty města. Kolem hradu prochází červeně značená značka, na kterou můžete napojit na železničních stanicích Kutná Hora - město či Kutná Hora - Sedlec.

Můj dodatek:
Vlašský dvůr byl příjemnou vstupní branou do Kutné Hory. Kdo sem zamíří od vlakové stanice Kutná Hora - město bude mít hrad jako na dlani a příjemně se namlsá na další pamětihodnosti v tomto krásném městě.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat