Mapa míst

čtvrtek 7. ledna 2016

Městská hora v Berouně


"Při cestě k rozhledně se zastavte za Vojtou, Kubou a Matějem"

V lesoparku se nachází medvědárium, kde jsou medvědi z večerníčku Méďové


Vznik rozhledny na Městské hoře spadá do třicátých let dvacátého století. Na vrcholu měl být vybudován vodojem. Zakázku získala firma Jelínek a synové, jejíž členové přišli sami od sebe s nápadem doplnit nadzemní část objektu o betonovou vyhlídkovou věž. Radní byli s myšlenky nadšeni, ale nebyli ochotni uvolnit z městské kasy více jak třicet pět tisíc, příčemž jenom výstavba rozhledny zvýšila náklady o padesát tisíc. Původní projekt byl trochu pozměněn tak, že do stěn a vrchní desky vodojemu byly ukotveny čtyři 11 metrů vysoké pilíře, na něž byla osazena částečně krytá vyhlídková plošina. Veřejnosti byl objekt předán 12. dubna 1936.

Rozhledna s hvězdou na vrcholu (zdroj: www.itaktura.kes.tul.cz )
Rozhledna fungovala až do devadesátých let, kdy byla jako zchátralá uzavřena. V roce 1999 proběhlo jednání s Radiomobil. Vše dospělo až ke kompletní rekonstrukce a znovuotevření věže. Na vrchol byly umístěné antény, které na rozdíl od jiných věží nepůsobí nijak násilně v celkové podobě rozhledny.

Současný stav 
Z vrcholu věže se naskýtá krásný pohled na město Beroun. Dále uvidíte pásmo Dědu (zde najdeme další rozhlednu), vrcholky CHKO Křivoklátskou, a na druhé straně vrcholky CHKO Český Kras a za nimi vykukující vrcholky Brd.

Pohled na historické centrum Berouna
A jak se sem dostaneme?
Rozhledna se nachází v lesoparku Městská hora, a je zdaleka viditelná. Na vrchol nevede žádná značka, avšak cesta je velice dobře značena městskými směrovkami.

Můj dodatek:
Jedna z mála našich betonových rozhleden. Naštěstí je řešena velice elegantně. Z rozhledny je krásný výhled, a když se budete toulat Berounem, toto místo určitě nevynechejte.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat