Mapa míst

pondělí 25. ledna 2016

Korozluky

"Zámek, který vstal jako fénix z popela"

Od zániku nebylo daleko

Zmínka o panském sídle - tvrzi - pochází z období před polovinou 14. století. Na počátku 17. století původní tvrz již neplnila obytnou funkci, ale příslušela ke dvorům a sloužila jako sýpka a skladiště.
Na místě původní tvrze nechává zhruba po roce 1770 vystavět barokní zámek majitel panství František Václav Rajský. Jako nezbytná součást zámecké rezidence, vzniká v té době i zámecká zahrada. Její podoba se do dnešních dnů nedochovala. Roku 1786 je zámek prodán soudem. Novým majitelem byl rytíř Václav Beníšek z Dobroslavi, který v roce 1806 zámek upravuje v klasicistním stylu. Park měl krajinářskou podobu.

Zámek na pokraji zániku (zdroj: www.korozluky.cz )
V roce 1870 získávají panství Richterové, kteří zámek několikrát upravili. Zasahovalo se hlavně do interiéru, ale zasaženo bylo i do parku.Josef Richter byl totiž vášnivým přírodovědcem . Pěstoval vzácné exotické rostliny a založil přírodní park, dnes přírodní rezervace Jánský vrch. Richterové vlastnili zámek až do roku 1946, kdy jim byl zkonfiskován.

Zámek svítící novotou
V letech 1946 - 1952 sloužil jako ubytovna. V roce 1953 jej získalo odborné učiliště Bílina. Zámek byl však pro potřeby učiliště malá, a tak byla přistavěna nová budova. Zařízení zámku bylo odvezeno a postupně mizela i výzdoba interiérů. K zámku byla přistavěna kotelna a další malé stavby. Učiliště zaniká v roce 1970 a zámek slouží jako administrativní budova Státního statku. Poté byl opuštěn a ponechán svému osudu. Vytrhané podlahy, zborcené stropy, propadané střechy či silně poškozená fasáda, to vše mělo za následek, že na zámek byl v roce 1988 vydán demoliční výměr. Stejně zničen byli park a kaple sv. Josefa u příjezdové cesty.

Kaple sv. Josefa
Zvrat nastal v roce 1994. Z demolice sešlo, zámek jako ruinu získává architekt Miroslav Perout a pouští se do velmi rozsáhlé a nákladné rekonstrukce. Nejen, že se povedlo zrekonstruovat zámek, ale rovněž i kapličku a park. Zámek se stal tak příjemným překvapením na Mostecku.

A jak se sem dostaneme?
Zámek a obec se nacházejí na spojnici Louny - Most. Nevede sem žádná turistická stezka. Nejbližší vlakovou stanicí je Sedlec u Obrnic. Přes obec ale vede cyklostezka číslo 3109, která začíná v obci Zaječice a vede do Obrnic, což je okraj Mostu.

Můj dodatek:
Zámek je velkým překvapením, podtržené faktem, že byl v naprosto dezolátním stavu. Návštěvu určitě doporučuji. 

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat