Mapa míst

neděle 3. ledna 2016

Bezděz

"Bezdězské kopce jsou dílem ďáblovým"

Jedna z mnoha pověstí o hradu

Jeden z nejcennějších, nejvýznamnějších a nejznámějších hradů zakládá v roce 1264 král Přemysl Otakar II na ochranu přes severočeskou šlechtou. Z větší části byl dokončen už roku 1279, kdy zde byl uvězněn mladý Václav II. Hrad poté získali páni z Dubé a od nich jej v roce 1348 vyplatil Karel IV. Během husitských válek se hrad stal opěrným bodem odpůrců kališníků. Přibližně v této době vzniklo opevnění na vedlejším Malém Bezdězu.

Přibližná podoba hradu (zdroj: www.ceskatelevize.cz )
Výraznější zásahy do jeho raně gotické podoby provedl až Albrecht z Valdštejna. V roce 1622 jej začal proměňovat v pevnost - přistavěl trojboké bastiony i čtyřhranné bašty. Došlo však jen na severní opevnění. V 1627 dal na hrad přenést augustiniánský klášter z Bělé a o pět let  let později sem přišli montserratští benediktinové. Albrecht slíbit postavit na úpatí vrchu klášter, tyto plány však přerušila jeho násilná smrt v Chebu.

Hrad je opravdu dominantní
V roce 1642 hrad vyplenili Švédové, a o 20 let později byl celý hrad přeměněn na klášter. O čtyři roky později sem byla dovezena kopie montserratské Madony, hrad se stal významným poutním místem a zpustlé budovy byly opraveny. Mniši nashromáždili velké poklady, bohužel v roce 1778 Bezděz obsadilo pruské vojsko a cennosti si odvezlo. Klášter zanikl díky reformě Josefa II a hrad začal chátrat.

Hradní kaple
V roce 1844 byla na podnět majitele panství Kristiána z Valdštejna upravena velká věž, která dostala vyhlídkový altán, provizorně byl zastřešen i královský palác. Během 19. století se hrad stal inspirací pro mnoho romantických umělců. Hrad je i nadále průběžně opravován. V nedávné době byl zastřešen a opraven Manský palác. Nejcennější částí je hradní kaple. Dominantou hradu jsou obě věže - Velká (vysoká 40 metrů), Čertova (vysoká 20 metrů).

Pohled z Velké věže 
A jak se sem dostaneme?
Hrad je obrovskou dominantou celého kraje. Pokud jedete autem, tak sem vede odbočka se silnice Mladá Boleslav - Česká Lípa. Na hrad vede červená značka z Doks a Bělé pod Bezdězem. Modrá z obce Hradčany, a z druhé strany od železniční zastávky Bezděz. A zelená značka, která spojuje Bezděz se železniční zastávkou Okna.

Můj dodatek:
Hrad už z velké dálky působí velice impozantně. I samotný hrad je velice impozantní. Hrad je dochován v čisté podobě, jak jej postavil král. Kaple i holé zdi Královského paláce jsou jedinečné. A když vystoupáte schody na velkou věž, tak budete odměněni ohromným výhledem.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat