Mapa míst

čtvrtek 14. ledna 2016

Okoř

"Na hradě Okoři světla už nehoří, bílá paní šla už dávno spát..."

Známá trampská píseň

Předchůdcem dnešního hradu bylo opevnění, které zde existovalo ve 13. století. Součástí tohoto opevnění byla mimořádně vyzdobená kaple. Hrad vznikl před rokem 1359. Jeho zakladatelem byl František Rokycanský. Stavbě dominovala velká věž, která pohltila kapli původního opevnění. Věž tvořila jeden komplex s palácovými křídly. V době vlády Karla IV patřila Okoř mezi nejhonosnější sídla.

Původní podoba hrad (zdroj: www.hrad-okor.cz )
V roce 1421 je hrad dobyt táborským vojskem při zpáteční cestě do Žateckého kraje. Po roce 1443 začal Bořivoj z Lochovic s přestavbami, ve kterých pokračoval jeho syn Bořivoj z Donína. Ten provedl rozsáhlou gotickou přestavbu, která byla dokončena okolo roku 1494. Vzniklo nové vnější opevnění u paty skalky se dvěma polookrouhlými dělostřeleckými baštami. Nová část vytvořila chráněné nádvoří, kde vznikl později pivovar. Při rozšiřování vznikly také dvě brány. Jedna z nich  byla u dnešní zachovalé bašty při vstupu do hradu (dnes zaniklá). Součástí obranného systému byl v té době i rybník, který ho obklopoval ze tří stran. 

Celkový pohled na hrad
V 80. letech 16. století získal hrad Jiří Bořita z Martinic, který ho nechal renesančně upravit. Rovněž byl připojen ke smečenskému panství. Okna starého paláce v západní části byla rozšířena, hrad byl rovněž nově omítnut, ozdoben psaníčkovým sgrafitem a při paláci vznikly kryté arkády. Roku 1649 nechal Jaroslav Bořita z Martinic odkázat hrad jezuitské koleji u sv. Klimenta.

Velká hradní věž, která v sobě ukrývá nejstarší část - kapli
Za třicetileté války byl hrad i s vesnicí doby a zůstal v rozvalinách. Jezuité hrad v 70. - 80. letech 17. století opravili a rovněž byli posledními majiteli hradu, kteří zde sídlili. Po zrušení řádu v roce 1773 a zabavení jeho majetku, začal hrad chátrat a změnil se ve zříceniny. Určitým způsobem se tomto faktu podíleli i vesničané, kteří hrad využili jako velmi levný zdroj stavebního materiálu. Tehdejší správce statku poručil v roce 1773 strhat veškeré střechy.

Pohled do paláce
Novým majitelem se stal studijní fond, pro který ale zřícenina hradu znamenala velkou přítěž. Po roce 1921 připadla Okoř státu, a pod vedením architekta E. Sochora se začalo se záchrannými pracemi a opravami. Dnešní správcem hradu je Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Okoř je oblíbeným výletním cílem a každý rok se zde pořádá hudební festival.

A jak se sem dostaneme?
Přes Okoř prochází červená značka, která začíná v Horoměřicích a vede třeba přes Budeč či železniční zastávku Zákolany. Nebo sem můžete vyrazit po modré značce, která začíná u zámku v Roztokách a končí v Libochovičkách.

Můj dodatek:
Hrad Okoř je majestátní a impozantní zřícenina. Kouzelná v každém okamžiku. Já jsem si jí nejvíce vychutnal při poslední návštěvě, kdy jsem byl prvním návštěvníkem a hrad jsem si tam mohl projít zcela sám. Je to něco úžasného.

Odkaz na fotoalba na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat