Mapa míst

sobota 23. ledna 2016

Nelahozeves

"Jeden z nejvýznamnějších pozdně renesančních objektů v České republice"

Zámek je významnou architektonickou památkou

Vznik zámku se datuje rokem 1553, jeho zakladatel byl Florián Gryspek z Gryspachu. Pro vznik zámku byla důležitá poloha blízko Prahy, Gryspek byl poradcem krále Ferdinanda I. Roku 1588 Gryspek umírá a stavba zámku je přerušena. Teprve po roce 1614 jeho syn Blažej znovu začal stavět. Roku 1623 je zámek prodán kněžně Polyxeně z Lobkowicz. Roudnická větev Lobkowiczů vlastní zámek, s výjimkou let 1950 - 93, dodnes.

Historická podoba zámku (zdroj: www.zameknelahozeves.cz )
Během třicetileté války byl několikrát poškozen rabujícími vojáky. Po skončení války začal kníže Václav Eusebius Popel z Lobkowicz s obnovou zámku. Opravy menšího rozsahu byly zahájeny v 60. letech 19. století. V roce 1876 byl vypracován projekt na přestavbu v novorenesančním slohu, tento projekt nebyl však nikdy uskutečněn. Zámek byl v roce 1950 zkonfiskován a v roce 1993 byl s veškerým inventářem navrácen rodině Lobkowiczů.

Celkový pohled na zámek
Dnes najdeme v zámku stálou expozici "Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů". Jedná se o soubor dvanácti dobových pokojů, které detailně ilustrují život vlivné šlechtické rodiny. Interiéry představují pánskou a dámskou ložnici, jídelnu, hudební pokoj, rodinnou kapli a knihovnu. Tato knihovna čítá 65000 svazků a je zde spolu s hudebním archivem Lobkowiczů.

Zámecké nádvoří
A jak se sem dostaneme?
Nelahozeves se nachází nedaleko Kralup nad Vltavou. Zde, a samozřejmě i v Nelahozevsi, je železniční zastávka. S Kralup sem vede červená značka a souběžně s ní "Dvořákova naučná stezka". A z Kralup přes vrch Hostibejk se můžete vydat po zelené a na rozcestí "Nad Lutovníkem" odbočíte na žlutou značku, která Vás dovede k zámku.

Můj dodatek:
Zámek je velice krásný a rovněž velice impozantní. Jeho poloha na skalce nad Vltavou přímo vybízí k tomu, že předchůdcem musel být nějaký hrad. Pod zámkem naleznete rodný dům slavného skladatele Antonína Dvořáka.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat