Mapa míst

středa 18. listopadu 2015

Kuglvajt

"Z hradu se toho dodnes pramálo zachovalo, neboť zdi jeho posloužili na stavby kláštera Kuklov"

Malinký zbytek zdí je to jediné co se dochovalo

Zakladatelem hradu byl kolem roku 1357 nejspíše Jetřich z Portic, který se poté psal "z Kuglwaidu". Hrad byl založen v lesnaté krajině mezi majetkem kláštera Zlatá koruna a rožmberským panstvím. Po smrti Jetřicha (1367) se hrad stal královským majetkem. Doplatil na mocenské spory Václava IV a Jindřicha z Rožmberka. Rožmberská vojsko hrad roku 1395 oblehlo a dobylo. V roce 1405 již pustý hrad král daroval Jindřichovi, s podmínkou že už nesmí být obnoven.

Přibližná podoba hradu (zdroj: www.hrady-zriceniny.cz
Řešení hradu bylo silně ovlivněno přirozenou podobou staveniště. Jádro zaujalo jihovýchodní část skalního útvaru. Předhradí bylo situováno níže. Vstupní stranu, která byla na severovýchodě, zajišťoval příkop, před nímž byl val. Dodnes se z hradu moc nezachovalo. Terénní pozůstatky, a zbytky zdiva, které patří nejspíše hradbě. Na ploše jádra nenajdeme žádné zdivo. Zdivo jádra totiž padlo jako jedno z prvních na stavbu sousedního kláštera Kuklov, ale i na mladší stavby.

Jediné zdivo, které se dochovalo
A jak se sem dostaneme?
Obdobně jako u kláštera Kuklov. Můžete využít modrou značku, která prochází nedaleko hradu, vedoucí z Kletě do Netolic. Nebo silnici z Brloha. A nebo můžete využít naučnou stezku Brložsko, jejíž panel, který se zabývá hradem, je na silnici, u lesní cesty, která Vás dovede k hradu.

Můj dodatek:
Pokud nečekáte nějaké mohutné zříceniny, ale postačíte si pouze s náznaky a s vědomím, že tady někde stál hrad, v naprosto klidné krajině, tak Kuglvajt rozhodně navštivte.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat