Mapa míst

úterý 17. listopadu 2015

Klášter Kuklov

"Mnoho mnichů se zachránilo v podzemním labyrintu, jehož část se táhne přes Šumavu až do Bavor"

Pověst vyprávějící o útěku mnichů před vojsky Jana Žižky

Počátky zdejšího církevního komplexu spadají do začátku 15. století. V roce 1405 osadu Kuklov získali darem Rožmberkové. V roce 1495 Petr a Oldřich z Rožmberka povolávají do těchto míst paulány, kteří mají za úkol zde vybudovat první paulánský klášterní areál na našem území. Jeho výstavba probíhala nejspíše až do roku 1514. Objekt kláštera s jednolodním kostelem sv. Ondřeje však zůstal nedokončen. Z jakého důvodu není známo. Známo ale je, že kolem poloviny 16. století je reál již zcela opuštěn. Během třicetileté války navíc objekt pobořila švédská vojska.

Zbytky nedostavěného kostela sv. Ondřeje
Nejvíce je dodnes dochováno z klášterního kostela. Obvodové zdivo s lomenými oblouky vysokých oken, portály a opěrnými sloupy. Dochovaly se i zbytky klášterního konventu. Bohužel většina zdí konventu padla za oběť výstavbě domků, které vyrostly v areálu.
Areál kláštera si zahrál i ve filmu. Režisér František Vláčil se torzo vybral jako tvrz Vlkov do svého filmu "Údolí včel". Drama o střetu náboženského fanatismu s touhou po svobodě, dějově zasazené v hlubokém středověku.

Vstup do kostela
A jak se sem dostaneme?
Dostaneme se sem po modré značce, která vede z Kletě do Netolic. Nebo můžete využít naučnou stezku Brložsko, která tudy také prochází. Rovněž se sem dostanete z Brloha po silnici.

Můj dodatek:
Areál je opravdu krásný, byť na celou prohlídku Vám postačí chvilka. Jako hlavní cíl výletu si myslím moc neobstojí, ale jako zastávka určitě ano. Byť jsou v areálu postavené chatky a domky, na kráse mu to neubírá, naopak.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat