Mapa míst

pondělí 23. listopadu 2015

Klášter a zámek Zbraslav

"Táboři s Pražany nepřátelsky napadly Zbraslav, kterou nikdo nehájil a pobravše majetek a zápalivše klášter"

Srpen 1420 a dobití kláštera husity.

Osada jménem Zbraslav je prvně připomínána v roce 1115. Ve 13. století jí získal pražský biskup, který se jí však v roce 1268 vzdal. Vyměnil jí za osadu Butovice s Přemyslem Otakarem II. Panovník si zde vybudoval lovecký hrádek. Po jeho smrti na místě hrádku nechal syn Přemysla, Václav II, vybudovat klášter Aula Regia - neboli Královská síň. Klášter byl určen pro řád cisterciáci. 
S výstavbou se začalo v roce 1297 a jeho stavba trvala celou 1. polovinu 14.století. Právě v tomto období byl na vrcholu své moci. Do tohoto období se datuje vznik  Zbraslavské kroniky, která je cenným dokladem o české historii v tomto období.

Klášterní kostel
Osudným se pro klášter stal srpen 1420.Tehdy je rozbořila husitská vojska. Objekty zůstaly řadu let v rozvalinách. Obnova kláštera začala až v polovině 15. století. Tento nový areál byl ale znovu zničen. Stalo se za třicetileté války, kdy jej vydrancovala postupně švédská, a po nich i císařská vojska.
Období úpadku ustalo až kolem roku 1700, kdy vyrostly nové budovy s prelaturou. Plány vytvořil J. B. Santini a stavba začala v roce 1709. Po jeho smrti v roce 1723, pak stavbu vedl až do roku 1739 F. M. Kaňka.

Klášter se zámkem nad slepým ramenem Berounky
Roku 1785 byl klášter zrušen a byl využíván jako průmyslový objekt. V královské síni vznikla rafinérie cukru, refektář sloužil jako seník atd. Budovu prelatury koupil v roce 1825 bavorský kníže Bedřich z Oettingen-Wallersteinu a dal jí upravit na zámek. Jeho potomci získali v roce 1875 i konvent. Zrušili zde výrobní zařízení a uvedli objekt do původního stavu. Celkovou rekonstrukci areálu provedl až další majitel zbraslavského panství Cyril Bartoň z Dobenína v letech 1912 - 16. V poválečných letech získala objekty Národní galerie, která tu umístila sbírku českého sochařství 19. a 20. století. Až do roku 2009 zde byla stálá výstava asijského umění. V tomto roce se zámek vrátil původním majitelům, nájemní smlouva nebyla Národní galerii prodloužena, a od té doby je areál nepřístupný.

A jak se sem dostaneme?
Z Prahy můžeme jet autem po "Strakonické" u Radotínského mostu je odbočka do Zbraslavi, auto můžete nechat na náměstí. Ze Smíchovského nádraží se sem dostanete i autobusem.

Průhled
Můj dodatek:
Zámek - klášter, je velice pěkný , avšak co tak teď nacházím ohlasy, tak vše začíná být víc a víc nepřístupné. Jestli tomu tak opravdu je, tak je toho opravdu velká škoda. 

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

Žádné komentáře:

Okomentovat