Mapa míst

neděle 25. října 2015

Bouřňák

"Vrchol Stürmer pojmenujeme českým názvem Bouřňák"

Český název dal kopci Karel Lím.

Vrch Bouřňák se nachází ve východní části Krušných hor. Jeho nadmořská výška je 869 metrů, což z něj činí druhý nejvyšší vrchol Teplicka.
Na vrcholu se nachází horský hotel - chata Karla Líma. Chata byla založena roku 1928 a oficiálně byla otevřena roku 1930. Od roku 1975 je na hotelu pamětní deska Karla Líma. Karel Lím byl první českým lyžařem v Krušných horách a zasloužil se o stavbu první české chaty v Krušných horách.
Bouřňák v zimě nabízí šest sjezdovek. Z Mikulova vedou na vrchol dva vleky.
Na Bouřňáku rovněž najdeme přírodní památky Buky na Bouřňáku. Jedná se o větrem zdeformované buky a některé vzácné a chráněné rostliny. Podnebí je zde velmi studené a v zimě jsou zde výborné sněhové podmínky.

Kopec Bouřňák při pohledu od Mikulova
A jak se sem dostaneme?
Z Mikulova, který se nachází pod kopcem, se můžete vydat modré značce. Rovněž se můžete vydat po zelené z Nového Města, které se nachází mezi Mikulovem a Moldavou. A na Bouřňáku končí (nebo začíná) červená značka z Hrobu, která dále vede až do Duchcova.

Chata Karla Líma na vrcholu
Můj dodatek:
Od Mikulova působí hora dominantním dojmem, ale od Nového Města pro změnu jako nevelký kopeček. Každopádně z různých míst na vrcholu se nabízí krásné výhledy.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:

2 komentáře:

  1. Jen bych upozornil, že hotel samotný je už několik let bez provozovatele a tak si tam znavený tůrista žízeň neuhasí ani hlad nezažene (info z jara 2014, možná se už něco mohlo pohnout ....)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si osobně myslím, že hotel přes léto nefunguje. Protože z různých let v zimy (naposled vloni) jsem našel recenze. Tak jsem ani neuváděl, jak moc funguje či nefunguje, když nemám jistotu....

      Vymazat