Mapa míst

čtvrtek 15. října 2015

Hradiště Libušín

"Vidím město veliké, jehož sláva se hvězd bude dotýkat."

Tuto větu, kterou vyřkla kněžna Libuše o budoucí slávě města Prahy, tradice umisťuje na bájné hradiště Libušín u Kladna. 

Kostelík sv. Jiří na hradišti Libušín

Vznik přemyslovského hradiště je datován do 9 století. Archeologický průzkum, který zde probíhal, objevil zbytky keramiky ze 6. - 7. století. Pravděpodobně se jedná o pozůstatky nehrazené osady, která zde byla před hradištěm. Samotné hradiště plnilo svojí hlavní funkci v 10. a na počátku 11. století, poté postupně ztrácelo svůj význam.

V prostoru vnitřního hradiště existovala ve středověku osada s kostelíkem sv. Jiří. Pravě kostelík a hřbitov, který jej obklopuje se dochoval do dnešních dní. Kostel, který na hradišti dnes najdeme, je v jádru gotický a nejspíše navazuje na starší svatyni z 10. století.

Od května 2014 se na hradišti nachází naučná stezka, která má 11 zastavení.

A jak se dostaneme na hradiště?
Máme dvě možnosti, obě jsou po zelené turistické značce.
Ta první možnost je z náměstí v Libušíně.
Přístupová cesta od dolu Schoeller
Ta druhá je od bývalého dolu Schoeller, který je v osadě Libušín Důl, pokud jedete autem, tak zde ho můžete nechat. Vydáte se pěšky, směrem na Kladno, přejdete most, který přechází železnici a hned za ním se dáte doleva na panelovou cestu, která je už zeleně značená.

Můj dodatek:
Hradiště Libušín, je místem, kde na Vás dýchne atmosféra dávné historie a zároveň obrovského klidu. Je až neuvěřitelné, že provoz sousedního uhelného dolu Schoeller jej nezničil, byť narušil jeho severní část.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:


Žádné komentáře:

Okomentovat