Mapa míst

sobota 17. října 2015

Louny

"Louny, jest městem vyvoleným, jenž přežije zkázu světa"

V první fázi husitství se rozšířila pověst, že Louny a čtyři další města přečkají konec světa.

Kostel sv. Mikuláše
První zmínky o osadě nazývané Luna pochází ze 12. století. Osada byla založena při brodu přes řeku Ohři. V 60. letech 13. letech v blízkosti osady zakládá Přemysl Otakar II královské město. Vzhledem k tomu, že město leželo na cestě do Německa, tak měla velká část obyvatelstva německý původ. Během husitských válek se Louny spojily se Žatcem a Slaným a přidaly se na stranu husitů. V této době byly zničeny kláštery stojící ve městě. Třicetiletá válka znamenala pro město katastrofu, když bylo několikrát po sobě vydrancováno saskými a švédskými vojsky. Katastrofou bylo pro město rovněž 19. století. Došlo k rozsáhlým demolicím v historické části, kdy padla původní radnice, Pražská brána s téměř polovinou městského opevnění a renesanční domy.
Ve druhé polovině 19.století došlo k hospodářskému rozvoji Loun. 
Průmysl znovu posílil po roce 1945. V 70. letech 20. století došlo k demolici Žateckého předměstí a na jeho místě vzniklo panelové sídliště.

Zajímavosti města (vyjmenuji jen nějaké, hlavně ty co jsou zachyceny na fotografiích)
Kostel sv. Mikuláše
Jedno z vrcholných děl české pozdní gotiky. Postaven na místě původní svatyně, která shořela při velkém požáru 25. března 1517. Dílo bylo dokončeno roku 1538. Stavitelem byla huť královského architekta Benedikta Rejta. Na konci 19. století byl opraven. V současné době slouží věž chrámu (celková výška 60 metrů) k vyhlídkovým účelům
Žatecká brána
Jedná se o jedinou dochovanou bránu města, z roku 1500.V okolí lze najít zbytky hradeb a bašt
Muzeum
Muzeum sídlí v domě Sokolů z Mor poblíž Mírového náměstí

A jak se sem dostanete?
Louny leží na silnici R7, která spojuje Prahu s Chomutovem. Nebo po železnici, jezdí sem vlaky z Prahy, Chomutova, Rakovníka či Libochovic.

Žatecká brána
Můj dodatek:
Louny jsou krásným městem. Dominantní stavbou je kostel sv. Mikuláše. Jediné čeho můžeme litovat je likvidace hradeb a bran či Žateckého předměstí, ale myslim, že to na kráse rozhodně neubírá.

Odkaz na fotoalbum na rajčeti:











Žádné komentáře:

Okomentovat